Шукати в цьому блозі

четвер, 9 квітня 2020 р.

Методичні рекомендації щодо організації дистанційного навчання з географії і економіки


Методичні рекомендації щодо організації дистанційного навчання
з географії і економіки
Пропонуємо добірку географічних інтернет-ресурсів, які стануть у пригоді навчання географії:
Seterra Online —захоплюючі та популярні географічні вікторини у світі. На платформі зібрано понад 200 географічних завдань різного рівня складності. Цю платформу можна запроваджувати при роботі з учнями 6, 7 та 10 класів для засвоєння таких категорій знань:
Ø материки та частини світу;
Ø найбільші країни в світі або в межах окремого материка;
Ø столиці країн і найбільші міста;
Ø річки;
Ø озера, моря;
Ø острови;
Ø прапори окремих країн.
World Map Quiz, — мобільний застосунок, який у цікавий спосіб дозволить школярам освоїти географічну номенклатуру. Цей додаток можна запропонувати школярам для онлайн-змагання. Для користування додатком, необхідно лише зареєструватися, а подальші результати учасників відображаються у таблиці рейтингу.
Redigo: мобільний додаток з комплексною інформацією про країни та міста
Redigo застосунок, який стане у пригоді як учням на уроках географії, так і мандрівникам на практиці.
Додаток містить таку інформацію:
Ø загальні дані про країну (мова, часовий пояс, валюта, необхідність візи тощо);
Ø добірка карт міста, на яких відображені ключові об`єкти та пам`ятки;
Ø загальний список, коротка інформація та світлини рекомендованих об`єктів, які варто відвідати туристу;
Ø розроблені варіанти маршрутів туристичної подорожі;
Ø актуальні події у країні/місті;
Ø розмовник на 7 базових мовах;
Ø додатковий розмовник у малюнках, який допоможе порозумітися з місцевими жителями.
 «Сім чудес України»: добірка відеоматеріалів про визначні місця України.
«7 чудес України» —  всеукраїнський просвітницький проект. Його задум — показати Україну з боку непересічності та унікальності у природному та історико-культурному форматі. Проект реалізований у форматі періодичного всеукраїнського змагання.
У межах проекту було відзнято понад 40 відеофільмів про найбільш знакові місця України. Всі вони є у вільному доступі на офіційному сайті проекту.
Mapillary — сервіс, на якому можна подивитися точкові панорамні фотографії з певного куточку світу і розглядати панораму лінійно. Функціонал сайту передбачає можливість додавати власні світлини з прив`язкою до місцевості. Хоча ресурс є англомовним, але автоматична функція перекладу, передбачена Google, за бажанням відобразить зміст сайту більш зрозумілою мовою. Але цей сервіс доступний лише у броузері Chrome.
Посилання на інформаційні ресурси в Інтернеті, відео-лекції, інше методичне забезпечення:
1.     Географіка. Географічний портал [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://geografica.net.ua/publ/galuzi_geografiji/metodika_vikladannja_geografiji/35.
2.     Інтернет на користь: онлайн-ресурси для вивчення географії [Електронний ресурс]. – Режим доступу: https://naurok.com.ua/post/internet-na-korist-onlayn-resursi-dlya-vivchennya-geografi.
Із метою забезпечення пізнавальної і творчої активності учнів в освітньому процесі продовжуємо ширше використовувати сучасні хмарні технології. Для побудови хмарної інфраструктури можна скористатися сервісами Google, DropBox, Box.net, Copy.com, OneDrive та іншим.
Цікавими для організації інтерактивної роботи педагогів із учнями з географії і економіки в онлайн режимі є такі інтернет ресурси:
Inspiration – програма, що допомагає візуалізувати навчальний процес. Разом з учнями на заняттях можна створювати діаграми, картки та схеми.
Plickers – мобільний додаток, який “зчитує” спеціальні картки з відповідями учнів за лічені секунди та виводить статистику на екран телефону вчителя. Додаток використовують для швидкої перевірки, аби дізнатись, чи розуміють учні поняття та чи освоюють ключові навички.
Kahoot! – навчальна програма, що складається з ігор. Тут можна зробити серію запитань з кількома варіантами відповідей. Формат і кількість запитань залежать від автора. Є можливість додавати відео, зображення та діаграми.
H5P – полегшує створення, поширення та використання контенту і програм HTML5, дозволяє створювати інтерактивний вміст, який поділятиметься на кілька категорій: ігри, мультимедіа, запитання та соціальні мережі.
Graasp – платформа, що дає змогу вчителям створювати віртуальні дослідницько-навчальні простори, структуровані відповідно до фаз навчального процесу. Вчителі можуть дати посилання на ці простори своїм учням, що дозволить їм навчатися як індивідуально, так і в групах.
Посилання на інформаційні ресурси в Інтернеті, відео-лекції, інше методичне забезпечення:
Географіка. Географічний портал [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://geografica.net.ua/publ/galuzi_geografiji/metodika_vikladannja_geografiji/35.
Інтернет на користь: онлайн-ресурси для вивчення географії [Електронний ресурс]. – Режим доступу: https://naurok.com.ua/post/internet-na-korist-onlayn-resursi-dlya-vivchennya-geografi.
Традиційно значну підтримку географам надають науково-методичний журнал «Географія та економіка у рідній школі» Міністерства освіти і науки України, журнал «Географія. Книжковий додаток» науково-популярний журнал з природничих дисциплін «Колосок», а також газета «Краєзнавство. Географія. Туризм», що відображають виклики та тенденції у географічній освіті.
Суттєву допомогу для підвищення свого фахового рівня та в підготовці до уроків з економіки вчителям надають науково-методичний журнал «Географія та економіка в рідній школі» Міністерства освіти і науки України та науково-методичний журнал «Економіка в школах України», Інтернет-ресурси (наприклад, «Портал споживача» –www.consumerinfo.org.ua, «Державна служба статистики України» – www.ukrstat.gov.ua, «Національний банк України» – www.bank.gov.ua), авторські творчі майстерні учителів.


Немає коментарів:

Дописати коментар